Wij zijn dus naar ISVAG geweest om te zien hoe het restafval nu eigenlijk omgezet wordt naar groene stroom.
ISVAG is dus een bedrijf dat restafval omzet in groene stroom waarvan meer dan 25 000 gezinnen van kunnen gebruiken. .
De eerste stappen:
Nadat de vuilniswagen bij je thuis is geweest om het restafval te komen halen gaat het direct naar ISVAG. Daar wordt het eerst op de weegbrug gewogen en ook als hij terug vertrekt van het bedrijf wordt hij terug gewogen zodat ze zeker weten hoeveel afval elke wagen heeft binnengebracht.
Dan gaan ze naar de bunker daar storten de binnengekomen vrachtwagens hun lading.
Het vuil wordt met grijpkranen goed doorelkaar gemengd. Dat is nodig voor een optimale verbranding. Dan wordt vanuit de controlekamer de kranen bedient met grijpers die elk 2.5 ton kunnen tillen. Zo wordt het afval via de trechter naar de oven gebracht.
Verbranding:
In de oven wordt het afval verbrandt door schuivende en kantelende roosters die van onder naar boven bewegen.
Na de verbranding blijft er alleen nog maar as over dat as gaat naar een waterbad om af te koelen en gaat dan via de trilbaan naar een aparte opslagbunker. Een grote bandmagneet haalt het ijzer uit het as. Het ijzer wordt gerecycleerd in de staalfabriek en het as wordt gebruikt als funderingsmateriaal in de wegenbouw.
Warmte:
Met de warmte dat verloren gaat tijdens de verbranding gaan ze gebruiken om groene stroom van te maken . Dat gebeurt door tijdens de verbranding de warmte door een afgescheiden ketel te leiden, waarin stoom wordt geproduceerd. Deze stoom gaat de schoepen van een turbine in en die is gekoppeld aan een alternator. Die produceert de elektrische energie.
De rookgaszuivering:
Daar zijn er 4 fases in:
Elektrofilter: Daar worden 99% van alle stofdeeltjes uit de afgekoelde rookgassen gavangen.
Halfnatte Wassing: Daar worden de rookgassen gewassen. Doordat er in een grote reactietank kalkmelk wordt verneveld worden de rookgassen tot 170 graden Celsius afgekoeld.
Mouwenfilter: De filters bestaan uit 768 lange kunststof mouwen .De rookgassen gaan door de bodem en verlaten ze het aan de bovenkant. Dan zit er in de rookgassen geen dioxines, furanen en zware metalen meer in.
Natte Wassing: Bij de laatste fase worden de rookgassen met hele grote wastorens overvloedig besproeid met water. Daardoor zullen de rookgassen dalen tot 65 graden Celcius.
En dan komt het aan bij de grote toren !!!!
Het bezoek aan dit bedrijf vonden we best wel mee vallen het stonk niet op alle plaatsten dus dat was wel heel goed meegevallen. Het was ook een leuke leerervaring!!!!!
BYEEE groetjes Malika, Mara, Axelle, Ninke xxx